Toruńskie pierniki

Torunskie pierniki

 Poznaj sekret…

Pierniki nieodłącznie kojarzą się z Toruniem. Wypiek wyrabiany jest na miejscu od przeszło 700 lat. Ciasto piernikowe wyrabia się ręcznie z dodatkiem mąki, wody, mleka, miodu oraz przypraw korzennych specjalnie dedykowanych takowym smakołykom. Smak toruńskich pierników jest nie do podrobienia. Usilnie starali się go odtworzyć cukiernicy i piekarze z innych miast. Nadaremnie. Pierniki wyrabiano tu od średniowiecza i wyrabia je się nadal według tradycyjnej receptury znanej tylko wąskiej grupie. Już w XIV wieku pojawiają się wzmianki na temat piekarza wyrabiającego niebiańskie pierniki.

Torunskie-piernik

Krótka ciekawostka

Z toruńskimi piernikami wiąże się także legenda miejska. Mowa w niej o Katarzynie, córce młynarza z Torunia, która przygotowała na przyjazd króla wspaniałe wypieki. Przy przygotowaniu pszczoły wyszeptały jej, aby użyła do swoich wypieków miodu. Słodkości wyszły znakomicie, o czym król niósł wieść na całą Europę.

Co potrzeba do przygotowania:

  • mąka
  • woda
  • mleko
  • miód
  • specjalne przyprawy

Kategorie pierników:

  • pierniki w czekoladzie
  • pierniki nadziewane w czekoladzie
  • pierniki glazurowane
  • pierniki nadziewane glazurowane
ZamekDybow

Zamek Dybów

Ruiny-zamku-krzyzackiego-w-Toruniu

Ruiny zamku krzyżackiego

Park-Etnograficzny1

Park Etnograficzny

Pomnik Mikołaja Kopernika

Mikołaj Kopernik

Stare Miasto