Toruńskie pierniki
Poznaj sekret…
Pierniki nieodłącznie kojarzą się z Toruniem. Wypiek wyrabiany jest na miejscu od przeszło 700 lat. Ciasto piernikowe wyrabia się ręcznie z dodatkiem mąki, wody, mleka, miodu oraz przypraw korzennych specjalnie dedykowanych takowym smakołykom. Smak toruńskich pierników jest nie do podrobienia. Usilnie starali się go odtworzyć cukiernicy i piekarze z innych miast. Nadaremnie. Pierniki wyrabiano tu od średniowiecza i wyrabia je się nadal według tradycyjnej receptury znanej tylko wąskiej grupie. Już w XIV wieku pojawiają się wzmianki na temat piekarza wyrabiającego niebiańskie pierniki.
Krótka ciekawostka
Z toruńskimi piernikami wiąże się także legenda miejska. Mowa w niej o Katarzynie, córce młynarza z Torunia, która przygotowała na przyjazd króla wspaniałe wypieki. Przy przygotowaniu pszczoły wyszeptały jej, aby użyła do swoich wypieków miodu. Słodkości wyszły znakomicie, o czym król niósł wieść na całą Europę.
Co potrzeba do przygotowania:
- mąka
- woda
- mleko
- miód
- specjalne przyprawy
Kategorie pierników:
- pierniki w czekoladzie
- pierniki nadziewane w czekoladzie
- pierniki glazurowane
- pierniki nadziewane glazurowane